Nollvision,,,, vad är det?

Det tog ett par dagar,,, känner att nu kan jag nog skriva lite om mina funderingar kring det.

Nollvision, för mej,,,, är, lägg ditt ego åt sidan och börja samarbeta i trafiken. Ja, dödsolyckan tog mej väldigt hårt 😢 Vi har ett väldigt utsatt yrke, vi som jobbar på våra gemensamma, med skattemedel betalda vägar. Numera är ord som, respektlös och nonchalans, vardagsmat i våra öron.

Jag skulle vilja dra en parallell,,,, ta ett fotbollslag t.ex. Hur tror ni de arbetar mot sitt mål? Att bli bäst i Sverige, Norden, Europa, världen? Det finns inte ens på kartan att bli bäst,,,, om man inte samarbetar, lägger sitt ego på hyllan och jobbar tillsammans mot målet. Det finns ett klart mål hos hela laget. Inga problem med det.

Vad är då problemet med att vara en lagspelande bilist?

På vägen tycks alla vara konkurrenter,,,,,om tid???? Kör du i angiven hastighet, typ 80, så har du genast en aggressiv bilist av något slag, nosandes i arslet. Känner ni igen er?? Gud förbjude om det är någon bilist med släp av något slag. Det kan man ju inte ligga bakom! Vid första möjliga,,,, eller omöjliga tillfälle blir du omkörd av den tutande stackare som valt att köra med aggressivt beteende. Gärna ett ”fuck-you” eller slänga in sitt fordon med minsta marginal till framförvarande, laglydiga bilist. Med sådana beteenden kan vi aldrig ens komma i närheten av en nollvision.

Nollvision är lika med 0 olyckor i trafiken,,,,eller???

Ska man inte då lägga allt krut på att verkligen försöka att nå dit? Får det inte kosta vad det kosta vill? Vad görs egentligen för att nå dit? Vi som ARBETAR på vägen, försöker i alla fall se till att våra vägar blir så säkra som de kan bli. Det är många gånger som jag tänker,,, ska det verkligen vara nödvändigt med ett räcke här? Måste det verkligen vara så övertydligt skyltat? Måste det verkligen vara lotsning här? Behöver vi verkligen så många vakter här? Svaret är alltid JA! Så länge inte ALLA är lagspelare i trafiken, så behöver vi det och mer därtill.

För oss som jobbar så här, som ser dagligen hur mentaliteten är,,,, så behöver vi verkligen allt i skydd vi kan få OCH vi behöver eran uppmärksamhet till 100%, vi behöver se eran närvaro i bilkörning, vi behöver se att ni har fattat att ni kör i ett arbetsområde. Vi klarar oss alldeles utmärkt utan glåpord, jävla ”fuck you-finger, tvärnitar framför knäskålarna och äckliga beteenden! Vill ni ha bra vägar,,, och det vill ni ju,,,, då får ni faktiskt acceptera att vi är där. Så möjlighet för nollvision är ibland väldigt långt borta.

– Skaffa dej ett headset,,,, om du tvunget måste ha din ”livlina” klistrad till örat! Du blir förmodligen inte en bättre och mer uppmärksam förare men du riktar åtminstone blicken framåt och kanske uppmärksammar vad som händer framför dej. Vi ser allt för ofta hur många messar eller glor på något i mobilen i vårat arbetsområde. Om ni bara visste vilka ynkliga marginaler ni har när ni passerar vårat arbetsområde!

Kolla här,,, här ska vi passera med hundratals bilister,,varje dag. Titta på mannen där,,, vad händer om han tappar balansen t.ex. ? Hinner du stanna? Hinner du ens uppfatta att han faktiskt står där???? NOPE! Har du då din livlina i örat så är mannen på bilden verkligen i riskzonen, bara för att du inte har 100% fokus på det du gör.

Samma här,,, detta fordonet värmer upp vägbanan med gasol, det kan ”puffa” till när det startas, vad händer om mannen på bilden behöver ta ett steg åt sidan och du inte har full fokus på din framfart???

Ju större fordon som måste passera ju mindre plats,,,, och sikt,,, är du uppmärksam på det???

Jag förstår att nollvisionen är svår att uppnå som det ser ut nu i trafiken men vi försöker verkligen dra vårat strå till stacken,,, vi pratar med er och förklarar, vi visar er hur ni ska köra, vi leder er varsamt genom vårat arbetsområde, både för eran skull och våran. Vi hade inte behövt ha det så här,,, massa irriterande vakter, lotsbilar, varningsmärken, bommar, tma-bilar, väggupp,,, you name it!!! Du bilist kanske skulle testa att vara en lagspelare,,,,ALLA MOT SAMMA MÅL, dra ditt strå till stacken,,,, kör mot NOLLVISION!

Jag säjer INTE att alla är dåliga ”lagspelare”, det finns så många otroligt bra och duktiga bilister som förstår allvaret med körning i arbetsområden. De som gör det alla borde göra, saktar ner farten, full fokus och med bromsberedskap!

Detta är för dej, ANNA, som fick avsluta ditt liv alldeles för tidigt, så tragiskt. Jag hade inte äran att få träffa dej, tyvärr! Men jag sörjer dej och med dina nära och kära. Jag sörjer med alla som antingen har fått sätta livet till eller blivit skadade för livet, både psykiskt och fysiskt.

DET ÄR NOG NU!

TA EN STUND TILL EFTERTANKE,,,FÖR DET HAR ALLA TID MED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s